Eigentijds icoon Cécile Verwaaijen in de Cacaofabriek| Door Verily Klaassen
Eigentijds icoon
De Bredase kunstenares Cécile Verwaaijen schilderde jarenlang haar directe omgeving en speelde daarin zelf de hoofdrol. Recent werk dat nu in de Cacaofabriek te zien is, breekt daar op meerdere fronten mee. Naast dat zij het bescheiden beeldformaat afzwoer, is het nog opvallender te zien dat zij voor het eerst niet louter zichzelf als model gebruikte.
Bij binnenkomst kan je er al direct niet meer omheen; aan de muur hangt een enorm portret van een jongeman met donker haar tegen een uitbundig versierde achtergrond. Met dit werk zet Verwaaijen de toon voor de rest van de expositie. Niet alleen hebben alle werken datzelfde, haast monumentale formaat, ook stilistisch en vooral inhoudelijk kan dit werk haast als een opmaat voor de expositie gezien worden. Het handgebaar dat de man maakt, verwijst rechtstreeks naar 'de sprekende Christus'. 'Alejandro als Christus' is dan ook de titel van het werk.
Ondanks dat alle modellen met naam in de titel genoemd worden, kan de beschouwer toch niet aan de gedachte ontsnappen dat Verwaaijen hier geen portretten heeft gemaakt. Deze mensen die onmiskenbaar van vlees bloed zijn, staan symbool voor een veel grotere groep. Verwaaijen tekent het gesluierde meisje Zeynep maar maakt het werk groter door het over het persoonlijke van Zeynep te tillen. Verwaaijen beeldt haar namelijk af met verwijzingen naar het beroemde schilderij 'het meisje met de parel' van Johannes Vermeer.
Op die manier geeft Verwaaijen dit prachtige portret moeiteloos een extra laag. Ondanks de uitvergroting van persoonlijkheid van Zeynep gaat het werk onmiskenbaar over identiteit. Over 'oude' en 'nieuwe culturele bagage' en het 'bewegen tussen twee werelden'. En zeker ook over het zoeken naar een eigen identiteit en de worsteling die daar mee gepaard gaat. Verwaaijen maakte met dit werk zonder twijfel een heel eigentijds icoon.

'Esthetische intergratie' is nog t/m 11 juni te zien bij de Cacaofabriek, Engelseweg lb in Helmond. Openingstijden: wo. t/m zo.: van 13 tot 17 uur.
Over het werk
teksten en foto
Home  
De schilderijen  
De tekeningen  
Curriculum vitae  
Over het werk  
Webshop  
Contact opnemen